«Είμαστε κάθετα αρνητικοί σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο γίνει στην Πιερία. Δεν το σήκωσε η αγορά της Θεσσαλονίκης, πώς θα το σηκώσει η αγορά της Πιερίας;» μ’ αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στην πρώτη για το 2017 συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε την πρόθεση του Επιμελητηρίου στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εμπορικού Κέντρου στην περιοχή μας.

Η συζήτηση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, μετά από αίτημα για γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου της Αθήνας που εκπροσωπεί επιχείρηση που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το Εμπορικό Κέντρο. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του Επιμελητηρίου έχει απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν ενέχει κάποιας νομικής υπόστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε την αρνητική γνωμοδότηση έχοντας μάλιστα ως κύρια αιτιολογία μία έρευνα που είχε διεξάγει το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ της πόλης μας για την αγορά. Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, όπως υπενθύμισε ο κ. Πρόεδρος υπήρχε μία ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εμπορικού κέντρου και το πώς το «βλέπουν» οι Κατερινιώτες. Στη συγκεκριμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 870 καταναλωτές, το 70% ήταν αρνητικό στη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου.

«Η έρευνα έγινε το 2009. Φαντάζομαι σήμερα, λόγω της κρίσης, το 90% των ερωτηθέντων θα ήταν αρνητικό» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για την ανεργία και το αν ένα εμπορικό κέντρο θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή μας ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σε έντονο ύφος πρόσθεσε πως «θα πρέπει επιτέλους αυτήν την «καραμέλα» με την ανεργία να την αφήσουμε. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε ενδεχόμενη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου από τα άλλα μικρότερα καταστήματα που θα κλείσουν στην τοπική αγορά» εξήγησε.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απηύθυνε ένα κάλεσμα προς όλους τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά. «Ας αφήσουμε την ξενομανία και να δούμε τον τόπο μας που μας έχει πραγματικά ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε. Ας βάλουμε όλοι πλάτη για να σταματήσει όλο αυτό» κατέληξε.

Η γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου που εστάλη προς το Δικηγορικό Γραφείο των Αθηνών έχει ως εξής:

Σε απάντηση του εγγράφου σας σχετικά με τη διατύπωση γνώμης του Επιμελητηρίου Πιερίας κατ’ άρθρο 10 παρ. 1 του Ν 2323/1995 για την ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων καταστημάτων ειδών ένδυσης και υπόδησης σε έκταση πάνω από 1.500 τ.μ. στην περιοχή της Κατερίνης από την εντολέα σας γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία, έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής.

Κατόπιν συγκλήσεως έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό αποφασίσθηκε ομοφώνως από τα παριστάμενα μέλη να εκφραστεί αρνητική γνώμη για την αιτούμενη επένδυση της εντολέας σας καθ’ ότι κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων των μελών του Δ.Σ. είναι ότι μια τέτοιας φύσεως επένδυση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα στον Νομό μας, στη λειτουργία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχει ευρύτερα βλαπτικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής και δεν πρόκειται να τονώσει την απασχόληση καθ’ ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν στην πόλη της Κατερίνης πολλές μικρομεσαίες και ομοειδείς επιχειρήσεις που απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό.

Σας γνωστοποιούμε την αρνητική γνώμη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και η όποια θα επαναδιατυπωθεί ομοίως αρνητική κατά τη διαδικασία του άρθρου 10 παρ. 1 του Νόμου 2323/1995, ώστε να τη λάβετε υπ’ όψιν σας προ πάσης αποφάσεως για την αγορά της προτεινόμενης έκτασης από την εκπροσωπούμενη από εσάς εταιρείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η αγορά… στενάζει!

Με αφορμή την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε και στη γενικότερη οικονομία της Πιερίας με τις επιχειρήσεις όπως είπε χαρακτηριστικά να… «στενάζουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου το 2010 υπήρχαν στην Πιερία 11536 ενεργές επιχειρήσεις ενώ το 2016 δραστηριοποιούνταν συνολικά 10614. Συγκεκριμένα τα έξι τελευταία χρόνια στο Εμπόριο είχαμε 1190 εγγραφές ενώ 1687 ήταν οι διαγραφές, στη μεταποίηση οι εγγραφές ήταν 440 με 816 διαγραφές, ενώ στις υπηρεσίες έκαναν εγγραφή στο Επιμελητήριο Πιερία 2439 επιχειρήσεις με τις διαγραφές στο συγκεκριμένο κλάδο να αγγίζουν τις 2660.

Και στους τρεις κλάδους το πρόσημο είναι αρνητικό ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου το 2016 μόνο χάθηκαν περίπου 2 δις από την αγορά. «Ας ευχηθούμε να μπει ένα φρένο σ’ αυτήν την αρνητική πορεία για την χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας τη συνέντευξη.