Ομιλία Επισκόπου Αρούσης & Κεν. Τανζανίας κ. Αγαθονίκου στο Λιτόχωρο

Στην Μονή της μετανοίας του την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω επέστρεψε ο Νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αγαθόνικος ήρθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να εορτάσει τα ονομαστήρια του γέροντος του Μαξίμου και να χοροστατήσει στον εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και κτήτωρος της Μονής.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου λειτούργησε για πρώτη φορά ως Επίσκοπος μαζί με τον γέροντα και πνευματικό του ηγούμενο της Μονής π. Μάξιμο Κυρίτση και την υπόλοιπη αδερφότητα και η συγκίνηση όλων όσων βρέθηκαν στην Ευλογημένη αυτή Λειτουργία ήταν έκδηλη. Στο κέρασμα που ακολούθησε ο γέροντας και πνευματικός του νέου Επισκόπου π. Μάξιμος αναφέρθηκε στην προ 40 ετών γνωριμία και υιική σχέση που ανέπτυξε με τον Επίσκοπο Αγαθόνικο και τόνισε μεταξύ άλλων πώς οι ευχές και οι προσευχές όλης της αδερφότητας θα τον συνοδεύουν στο δύσκολο, Ευθυνοφόρο και Ιεραποστολικό Έργο του. Η Επαρχία που αναλαμβάνεις καλύπτει όσο 3 Ελλάδες και η Μονή μας θα ιδρύσει Σύλλογο Φίλων της Επισκοπής Αρούσης & Κεντρ. Τανζανίας έτσι ώστε όσο μπορούμε να συμπαριστάμεθα στον αγώνα σου.

Ο κ. Αγαθόνικος φανερά συγκινημένος ανάφερε ότι από 12 χρονών είχε πόθο την Ιεραποστολή και ειδικά στην Αφρική την οποία αγάπησε από την πρώτη στιγμή όταν το 2004 τον κάλεσε ο πρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος για πρώτη φορά! Δυο φορές διέκοψε τον λόγο του, όταν μίλησε για τους δυο πνευματικούς του πατέρες τον γέροντα Μάξιμο (καθηγούμενο της Μονής Αγ. Διονυσίου & τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β’). Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε πολλές σε σημείο που αποφάσισε να επιστρέψει… Κάνοντας όμως υπακοή σε λόγο του Αγίου Πορφυρίου (τον οποίο συναντούσε από το 1984-1991) άνοιξε το Ευαγγέλιο σε τυχαία σελίδα η οποία έγραφε «…Ο αγρός είναι έτοιμος προς θερισμόν οι εργάτες όμως λίγοι…».